Článek

Nezačalo to až v Osvětimi

Profilová fotka

Mgr. Alena Bohačíková

Vytvořeno:

Spoluautoři:

  • Mgr. Alena Bohačíková
  • Mgr. Veronika Slámová

Již 79 let uběhlo od konce druhé světové války, jejíž historii je neustále nutno si připomínat. Naši deváťáci nahlédli do dějin prostřednictvím expozice Slezského zemského muzea. Dne 10. 5. 2024 se žáci vydali do Národního památníku II. světové války v Hrabyni. Expozice přenesla žáky 9. A i 9. B do vojenského, politického, občanského i kulturního dění druhé světové války.

Seznámili se také s neobyčejným životem a hrdinstvím obyčejných lidí a zhlédli mimořádná díla umělců, které charakterizuje osobitý pohled na světový konflikt.

Prostřednictvím odborného výkladu průvodce a také v rámci edukačního programu, který byl zaměřen na historii židovského národa a holocaust, si žáci ročníku prohloubili znalosti získané ve výuce dějepisu.


Jak žáci exkurzi zhodnotili?


Líbila se mi replika řopíku.


Zaujal mě Památník, před kterým byly různé tanky.


V Hrabyni se mi nejvíce líbila prohlídka muzea. Na ní se mi obzvlášť líbila interaktivnost různých exponátů. Například nasvícený model bunkru, promítání na fasádu budovy.


To, jak mě tahle výstava dokázala přenést do 2. světové války, ten pocit, který jsem měla, ani nejde popsat slovy. To zpracování všech příběhů, mini filmů i ukázek je až neuvěřitelné. Myslím, že by tam měl zajít každý občan, aby se dějiny neopakovaly.


Zaujalo mě dost věcí. Bylo to perfektně zpracované, ani jsem to nečekala.


V Hrabyni mě zaujalo, jak to mají tematicky uděláno, abyste se do toho vžili.


V Hrabyni mě zaujala ta poslední část s dětmi z Lidic. Nevěděla jsem, jak se mám cítit.


Mě nejvíce zaujaly exponáty ve vitrínách, dopisy, které jsme si mohli přečíst. Také bylo dobře zpracované promítání o válečném konfliktu, sirény a i to, že to bylo promítáno na zeď. Ty výbuchy, oheň. Vše bylo realistické.


Bylo to zajímavé. Hlavně se mi líbila sbírka německých uniforem a zbraní. Taky mini modely a starožitné věci.


V Hrabyni jsem si to užil, protože jsem se dozvěděl pár nových věcí.


Zaujalo mě, jak probíhaly boje na našem území a líbily se mi i tanky. 


Galerie